Home
Ode Til Anker
CD'ens Sange
Anmeldelser
Mennesket
Om Anker
Fotos

 

Kim Larsen,
sanger og poet:

"Det var ikke Anker, der solgte Københavns havnefront til den højestbydende. Det var heller ikke ham, der solgte Ungdomshuset hen over hovedet på de unge mennesker, der havde opholdt sig i huset i 25 år ... Derimod var det Anker, der i sin største time gik ind i løvens hule og tog til Bagdad og befriede de danske gidsler. Det var sgu modigt gjort. Så derfor vil jeg nu synge verdens største, lille sang til Danmarks største, lille mand ..."

 Ud af denne snak voksede ideen og lysten til at lave en hyldest-cd til netop Anker. At kunstnere hylder en tidligere politiker på denne måde kan siges at være temmelig utraditionelt. Men kunstnerne spænder sig ikke for en partivogn, for Anker eller for nogen andre. Under hele projektet har det været vigtigt at gå fri af bindinger til parti, fagbevægelse og interesseorganisationer, men netop at fokusere på, hvilken person, guttermand, hædersmand Anker er som menneske.

Alle sangene på albummet, på nær én, er fra Arbejdersangbogen og udvalgt i et tæt samarbejde mellem Anker og kunstnerne. På dette grundlag har kunstnerne selv fortolket sangene og sat deres personlige præg på dem. Under cd’ens tilblivelse blev det tydeligt, hvilken person Anker Jørgensen er, og hvilket indtryk mange har af denne karismatiske herre. Overalt mødte projektleder Henrik Hansen goodwill. Mange musikere ville gerne deltage, og LO-skolen tilbød at lægge lydstudie og lokale til.

Rækken af kunstnere, der hylder Anker Jørgensen, spænder vidt og over flere generationer. Blandt de medvirkende kan blandt andre nævnes Erik Clausen, Allan Olsen, Michael Falch, Kim Larsen, og helt nye unge danske rockpoeter som Juncker og Jonas Breum. Sidstnævnte har i fællesskab skrevet og kombineret albummets sidste og eneste nye nummer, ”De største er de små”, der også er albummets titel.Med cd’en følger en booklet, som indeholder små, skæve og for mange ukendte historier, som tegner et billede af mennesket Anker Jørgensen. Til hver enkelt sang er tilføjet små glimt fra Ankers omskiftelige liv og levned med fokus på hans personlige valg. Blandt andet hører vi historien om, hvorfor Anker ikke ville have en Mercedes som ministerbil, om at være cykelbud i Kongens København, om at være modstandsmand under besættelsen, om at vokse op hos plejeforældre og om at være ægtemand i 51 år.